Statiunea Sovata


este o stațiune pentru orice sezon, recunoscută la nivel European, încă din anul 1850. Lacurile cu ape clorurate și sodice – cât și nămolul din ele – au proprietăți terapeutice pentru o multitudine de afecțiuni, în special pentru afecțiunile ginecologice. Înconjurată de dealuri împădurite cu fagi, stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi și stejari, cât și de Muntele de Sare, stațiunea oferă posibilități excelente și pentru odihnă și relaxare. Clima este subalpină, cu veri răcoroase și ierni blânde.

Lacurile din Sovata sunt renumite atât pentru efectul terapeutic cât și pentru fenomenul de heliotermie. Deasupra apei sărate, există un strat de apă proaspătă provenită din precipitații. Acest strat de apă proaspătă nu se amestecă cu apa sărată, ci se menține la suprafață, acționând ca un izolator termic. Astfel, temperatura apei din lacuri variază în funcție de acumularea căldurii solare în apa sărată.

Temperatura în Lacul Ursu (vara) :
– 10-20°C la suprafață
– 30-40°C la adâncimea de 1m
– 40-60°C la adâncimea de 1.5m

Posibilități de agrement în Sovata
Relaxare / Fitness
Hotelurile din Sovata dispun de săli de fitness, piscină, saună, masaj, solar
Jocuri de agrement: Bowling (popice), biliard, darts, tenis de masă

Drumeție
Cel mai popular traseu în Sovata este cel care înconjoară lacurile din stațiune. Urmând acest traseu, se poate ajunge în scurt timp la Muntele de Sare. Alte destinații populare sunt Vârful Cireșelu sau Dealul Saca. Există însă și trasee mai lungi, pentru cei dornici de drumeție. Mai jos găsiți lista traseelor din Munții Gurghiu; opt din aceste trasee trec prin stațiunea Sovata.

Turul stațiunii cu trenulețul
Cel mai plăcut mod de a vizita stațiunea, de la un capăt la altul, este cu acest trenuleț pe șosea. Trenulețul se ia din fața hotelului Danubius Sovata.

Plimbare cu Mocănița
Reabilitată recent, mocănița cu aburi circulă din nou pe traseul Sovata – Câmpu Cetății. Pe lângă călătoria agreabilă pe care o oferă, mocănița este în sine un obiectiv turistic istoric. Mocanița pleacă zilnic din gara Sovata la orele 10, 13, 17, 19. Durata unei călătorii este de 1h și 45min. Prețul unui bilet dus-întors este de 15 RON pentru copii, 20 RON pentru studenți sau pensionari și 30 RON pentru adulți. Se acorda reduceri pentru grupuri de peste 10 persoane.

Excursii cu ghid
De la Sovata se organizează excursii cu ghid turistic către Praid, Corund, Câmpu Cetății, Odorheiu Secuiesc, Călimănești, Rimetea și alte destinații.

Închirieri biciclete, închirieri ATV, schi, night club.

Localizare:
Oraș aflat pe cursul superior al râului Târnava Mică, în Depresiunea Praid-Sovata, la poalele dinspre sud-vest ale Munților Gurghiu (Carpații Orientali), altitudine 475-530 m, 60 km est de municipiul Târgu Mureș (reședința Județului Mureș). Se poate ajunge cu mașina pe DN13A Bălăușeri-Sovata iar cu trenul prin linia de cale ferată 307 Blaj-Târnăveni-Praid. Se învecinează la nord cu dealul Cireșelu de 912 m, la est cu dealul Stejaru de 649 m, la nord-est cu dealul Becheci sau Bicheș de 1080 m, iar la nord-est cu Masivul Gurghiu, vârful Saca de 1777 m.

  • Harta
  • Vreme
  • Video


ViewWeather.com – World weather forecast | Sovata Bai