Parcul National Retezat


Retezatul este cel mai complex și mai grandios masiv montan din toate sectoarele geografice ale Carpaților românești. Originalitatea sa constă în existența unor spectaculoase creste alpine care depășesc 2000 de m înălțime și un relief sculptural, în care s-au imprimat urmele a două mari glaciații (Riss și Würm), făcându-se remarcată existența unei puternice modelări climatice, sub formă de trepte (Platforma de eroziune alpină Borăscu, Râul Șes, Gornovița).

Situat in Carpatii Meridionali, Judetul Hunedoara, Parcul National Retezat are o suprafata de 54400 ha si o altitudine cuprinsa intre 800 si 2509 m.

Parcul Național Retezat – Rezervație a Biosferei se află în partea de vest a Carpaților Meridionali, cuprinzând o suprafață de 38.138 ha din Masivul Retezat-Godeanu.

În interiorul său există douăzeci de vârfuri de peste 2000 m și peste 80 de lacuri glaciare, între care Lacul Bucura, care este cel mai mare lac glaciar din țară. Parcul este renumit pentru diversitatea floristică și faunistică, adăpostind aproape 1.190 specii de plante superioare, 90 taxoni endemici, 130 de plante rare sau vulnerabile, 50 specii mamifere, 168 specii de păsări, 9 specii de reptile, 5 specii amfibieni.

În rezervație se întâlnesc plante ocrotite de lege: garofița, floarea-de-colț, smirdarul, ghințura galbenă, zâmbrul etc.

Dintre animale se bucură de o atenție deosebita capra neagră, ursul, râsul, cerbul, căpriorii, mistrețul etc., iar ca păsări, cocoșul-de-munte, ciocănitoarea neagră. Drumul Nucşoara- Cârnic, afectat serios de ploi in aceasta vara, a fost reparat, asa incat acum este practicabil.

Drumul de pe Lapusnicu Mare (Gura Apei- Gura Bucurei) este redeschis pentru autovehicule. Avalansa de zapada si trunchiurile cazute au fost indepartate de catre Administratia PNR si angajati ai OS Retezat. Drumul este acum practicabil pana la Gura Bucurei.

  • Harta
  • Trasee
  • Alpinism
  • Vreme

La Lacul Bucura (alt. 2040 m) – urmand poteca marcata cu banda albastra ce urca pe Valea Pietrele si prin Poarta Bucurii (alt. 2206 m) trece spre lac. Durata 3 – 4 ore.

Pe Varful Retezat (alt. 2485 m) – urmand poteca marcata cu triunghi albastru ce urca pe Valea Stanisoarei si prin Saua Retezatului (alt. 2251 m) la varf. Durata 3 ½ – 4 ore.

La Cabana Baleia (alt. 1410 m) – pe drumul marcat cu triunghi rosu, pe la Lacul Galesul (alt. 1945 m) si peste Varful mare (alt. 2455 m). Durata 8 – 9 ore.

La Cabana Gura Apei (alt. 998 m) – urmand poteca marcata cu banda albastra pana la Lacul Bucura (alt. 2040 m) si apoi poteca marcata cu punct galben care coboara pe Muchia Slaveiului si Lapusnicului Mare pana la Gura Apei. Durata 10 – 11 ore.

Ohaba de Sub Piatra – Salasu de Sus – Nucsoara Carnic – cabana Pietrele
Cabana Pietrele – valea Pietrele – Lacul Bucura – cabana Buta
Cabana Pietrele – varful Retezat – varful Bucura 1 – Lacul Pietrele – cabana pietrele
Cabana Pietrele – curmatura Bucurei – varful Peleaga – Lacul Gales – cabana Pietrele
Cabana Pietrele – Taul din Brazi – Lacul Gales – varful Mare – cabana Pietrele
Cabana Pietrele – valea Pietrele – Lacul Bucura – Taul Agatat – Lacul Zanoaga – Gura Apei
Cabana Pietrele – Culmea Loloaia – valea Stanisoarei – cabana Pietrele
Cabana Pietrele – valea Pietrele – Curmatura Bucurei – Lacul Bucura – varful Peleaga – Valea Rea – cabana Pietrele
Cabana Pietrele – Valea Rea – varful Papusa – varful Custura – cabana Buta
Pui – Dealul Serei – cabana Baleia
Cabana Baleia – Culmea Lancita – Lacul Gales – cabana Pietrele
Cabana Pietrele – valea Stanisoara – varful Retezat si inapoi
Cabana Pietrele – refugiul Gentiana – Lacul Pietrele si inapoi

Alpinismul tehnic de vara înglobeaza activitatea unei serii numeroase de trasee în peretii:

Bucura II
– Creasta Vînatorilor gr. II A
– Hornul Mare gr. II A
– Vîlcelul cu Fereastra gr. II A
– Creasta Vulturilor gr. III A
– „25 Octombrie” gr. III B
– Furcile gr. III B
– Creasta Corvinului gr. III B
– Fisura Întrerupta gr. IV A

Coltii Pelegii
– Diedrul Sfinxului gr. III A
– Creasta Schiorului gr. III A
– Creasta Însorita gr. III A
– Creasta Frumoasa gr. III A
– Hornul Zapezii gr. III A
– Fisura Verde gr. III B
– Capra Neagra gr. III B
– Vostok II gr. III B
– Traseul Curajului gr. IV A
– Traseul Treptelor gr. IV B
– Fisura Ascunsa gr. IV B
– Muchia Mare a Pelegii gr. IV B
– Traseul Mezinului gr. V A
– Traseul Corvinului gr. V A

Alte zone alpine deosebit de frecventate sunt: Judele, Poarta Bucurei, muntele Stînisoara, vîrful Retezat, creasta Gemenele, Cheia Butei – unde sînt trasee omologate.ViewWeather.com – World weather forecast | Muntii Retezatului