Cheile Turzii


Cheile Turzii alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), aflată în județul Cluj, la o distanță de 6 km vest de municipiul Turda, de-a lungul văii Hășdate.

In Cheile Turzii exista app. 1.000 de specii floristice, specii vegetale printre care si plante rare calcofile, unele endemice, cum sunt: usturoiul salbatic ( denumit popular Ceapa Ciorii din Cheie), Jugastul, Scorusul, Piciorul Cocosului, Garofita alba, odoleanul, omagul, stanjenelul violaceu, vulturica, etc.

Situati in extremitatea estica a Muntilor Apuseni, Muntii Trascaului sunt delimitati de catre Valea Ampoiului la sud, care-i desparte de Muntii Metaliferi, Dealurile Clujului la nord, spre Podisul Transilvaniei si Masivul Gilau-Muntele Mare la vest.

Aflate in extremitatea nordica a acestor munti si aparent “rupte de ei” prin cursul Vaii Ariesului, Cheile Turzii se dezvolta in prelungirea culmii calcaroase de origine jurasica Rameti-Bedeleu-Ciumerna, care se extinde In directia nord-est spre Podisul Transilvaniei formand Culmea Petresti.

Acest ultim promotoriu stancos, cu o lungime de aproximativ 15 km, a fost strapuns de cursul vaii Hajdatelor si al paraului Racilor care au format doua sectoare de cheie paralele, Cheile Turzii si Cheile Turenilor.

Ele sunt doar doua dintre cele 22 de chei ale Muntilor Trascaul, unul dintre cele mai bine reprezentate masive muntoase din Romania in aceste forme de relief exocarstic.
Cu toate ca vecinele chei ale Turenilor au o dezvoltare pe orizontala mai mare (1850 m), Cheile Turzii, cu o lungime de doar 1270 m, se impun din punct de vedere morfologic si turistic prin dezvoltarea pe verticala si amplitudinea peretilor fiind cheile cu cei mai inalti pereti verticali din cadrul Muntilor Apuseni. Structura lor geologica poate fi urmarita pe o adancime de aproximativ 250 m. intre cele doua masive care le delimiteaza, Culmea Manastirii (793 m) si Dealul Sandului (759m).

La intrarea – dinspre Turda – în cheile Turzii se cumpără bilet. Valoarea acestuia este de 3 lei/pers.

Pentru mai multe informatii accesati: Cheile Turzii

Localizare: La 14 kilometri sud-vest de orasul Turda.

Access auto: DN 75 Turda – Campeni, pana la indicatorul spre satul Cheia. Drum de tara care porneste din nordul orasului Turda, catre Cluj, spre satul Sandulesti.

  • Harta
  • Detalii
  • Video

Cheile Turzii se întind dealungul pârâului Haşdate pe o lungime de 3.5 km, cu pereti înalţi si abrupţi, turnuri, contraforturi, platouri carstice şi peşteri.

Pe versantul drept se află 17 iar pe versantul stâng 5 peşteri. Dacă străbatem cheile din aval spre amonte ne întâmpină panorama peretelui stâng, dominată de Turnul Galben. Pe versantul opus pot fi admiraţi Pereţii cu Trepte, cu cel mai mare grohotiş la bază: Grohota Pădurii.

Este îndrăgit de alpinişti Peretele Uriaş, înalt de peste 200 m, alături de alte trasee importante. Arheologii în peşterile din chei au descoperit urmele adăposturilor omeneşti şi de animale. Săpăturile au scos la iveală resturi de mamifere din epoca cuprului, bronzului şi fierului. Cheile Turzii a dobândit, în anul 1938, statutul de rezervaţie naturală, şi este inclusă şi în listele U.N.E.S.C.O. printre cele mai importante monumente ale naturii din lume.


ViewWeather.com – World weather forecast | Turda

Complexul Cheile Turzii: