Cheile Turenilor


Cheile au o lungime de 1.850 m, iar pereții (înalți de 100-150 m) sunt decorați cu diferite forme carstice: cascade, marmite, peșteri etc. Sunt relativ greu de străbătut. Au fost săpate de Valea Racilor în calcare jurasice și sunt situate între comuna Tureni si satul Copăceni, la mică distanță de drumul european E60, Cluj-Turda.

Datorita distantei mici fata de Cluj-Napoca, traseele de escalada din aceasta zona sunt cele mai frecventate de catre cataratorii din acest oras. Caracteristica zonei: roca este calcar destul de friabil in multi pereti care, in general, sunt de dimensiuni mici (10-60m).

Traseele de escalada sportiva evita in mare parte portiunile friabile. Zonele de catarare sunt prezentate detailat, cu schite si tabele.

Cheile Turenilor sunt declarate rezervație naturală, suprafața protejată fiind de 29 ha, momentan Oficiul pentru Patrimoniul Cultural National cercetează condițiile cerute de stabilire a statutului de rezervație naturală mixtă (de interes arheologic, floristic, faunistic si peisagistic) în zonă fiind descoperite 53 de complexe de locuire, datate începând cu neoliticul mijlociu.

În cheile Turenilor există peste 20 de peșteri dintre care amintim: Peștera cu Silex (64 m lungime), Pestera de sub grohotiș (27,5 m), Pestera Vulturilor și Șura Mică.

Alte atracții turistice in zonă sunt: Coțtul Cainilor și Stâna Crinilor.

Localizare:

La doar 23 km de Cluj mergand pe drumul european E60 spre Turda se afla rezervatia naturala Cheile Turului (Tureni) ce se intinde pe o suprafata de 25 ha. Iesind de pe soseaua principala in partea dreapta dupa primul radar fix si strabatand satul pe un drum proaspat asfaltat ai zice ca vei avea parte de niste chei putin spectaculoase.

Drumul e accesibil cu masina pana aproape de intrarea in chei. Odata ajuns la intrarea in chei esti intampinat de cateva pietroaie calcaroase gigantice prabusite de pe cativa versanti stancosi. Mergand pe malul paraului descoperi intrarea,destul de ascunsa de buruienile inalte si dese.

 • Harta
 • Obiective
 • Vreme
 • Video

Zona Cascada Mare
Accesul la aceasta zona se face prin coborarea intre a treia si a patra baliza topo de pe versantul drept venind dinspre Tureni, loc marcat discret cu vopsea pe un bolovan la buza versantului, se coboara cca 20m pana pe o platforma deasupra traseelor sub care se afla spitul de rapel.

Toate traseele din zona sunt foarte bine pitonate, avand multe spituri. Retragerile sau accesul la baza traseelor se fac prin rapel (2x20m) de pe un spit dublu cu inel situat la iesirea din Asterix si Obelix, cam la 3 m sub platforma de deasupra traseelor (unde se afla 3 pitoane clasice de regrupare in peretele de deasupra platformei). Atentie! – loc expus. Traseele sunt de 2LC scurte (25-30m) pentru a nu freca corzile. Nu se recomanda lungimile de coarda de 50m intinse pentru traseele Asterix si Zig-Zag, acestea fiind mai lungi si intortochiate. Se poate cupla traseul Zippo cu Idefix printr-un pasaj de gradul VII-, deasupra regruparii din Zippo spre stanga.

Zona Popa Tiganilor
Aceasta zona consta din numerosi pereti de mici dimensiuni grupati in jurul renumitei formatiuni stancoase Popa Tiganilor. Nu sunt probleme de identificare a peretilor si de acces la acestia. Traseele sunt in general scurte cu posibilitati de mansa in mare parte; cele de la Bulboana sunt surplombate, protejate de ploaie.

Pe a patra baliza topo, venind dinspre Tureni pe versantul drept se afla un marcaj discret, portocaliu in directia Brana/Placa care daca este urmat in jos (punct portocaliu) se ajunge pe Brana care urmata spre dreapta ne conduce la Placa (vizibila sub Popa Tiganilor).

Zona Ghicenghe
Consta din numerosi pereti, unii de dimensiuni mari, dar friabili, cu plecare de la parau (Africa, Peretele Mare) sau cu acces dinspre platou (Peretele Umbrit, Peretele Lins).

Este zona cu cel mai mare potential de trasee surplombate din Tureni. Se afla la cca 40m diferenta de nivel sub platoul Ghicenghe pe care se poate ajunge cu masina (rapel de pe volan!). Accesul se face din platou coborand 2 minute pe un valcel pana la “Poarta Amfiteatrului” – un portal de pestera prabusita in spatele caruia se afla Amfiteatrul propriu-zis. Tot aici se poate ajunge si din vale urcand pe sub pereti apoi pe valcel pana la portal (15 minute de la cabana). Majoritatea traseelor de aici pot fi catarate si pe ploaie, eventual doar ultimii 2 metri inainte de top pot fi uzi.

Zona Tancurilor
Este cea mai frecventata de cataratori datorita numeroaselor trasee de aici si a accesului facil. Singurul dezavantaj al zonei este caldura insuportabila din timpul verii datorita expunerii sudice a peretilor. Majoritatea traseelor de-aici sunt pe spituri si au topuri pentru manse. Ideale pentru incalzire sunt traseele Prieteniei si Diagonal, refacute pe spituri si curatate.

Atentie! In Gonzo s-a rupt priza din care se asigura primul spit (se poate asigura dinspre dreapta). Prima lungime din Tora Bora are 45m, iar regruparea se afla la capatul din dreapta al branei de deasupra celor doua spituri cu inel (pentru mansa).

Mai multe informatii la:Cheile Tureni


ViewWeather.com – World weather forecast | Tureni

Complexul Cheile Turenilor:

 1. Zamfir 9 March, 2014

  http://zamfirpop.com/blog/2014/02/28/nu-mergeti-in-rezervatia-naturala-cu-aparat-foto/

 2. Arpad 30 September, 2012

  Chiar azi am fost aici si am avut neplacerea de a fi invitat afara si aproape escortat afara de proprietarul spatiului ingradit din gura cheii, pe motiv ca tot, de pe un deal pe celalalt, la intrare este al lui “de o suta de ani” si foarte jignit omul cand am inrebat cum a dobandit el acel teren intr-o rezervatie naturala. Doar in Romania … :(
  Dansul are un teren ingradit, pe poarta caruia scrie “Teren privat, accesul doar cu acordul proprietarului” si de asemenea scrie “Nu aruncati gunoae”, asa. Dupa o plimbare placuta in chei discutia avuta cu acel … sa-i zicem om, ne-a stricat toata ziua. Tzaran Iuliu (Czárán Gyula, 1847-1906), care are o placuta comemorativa pe o stanca de la intrare si care a fost pionierul traseului turistic din Cheile Turului ar muri de rusine si de suparare daca ar vedea ce se intampla acolo. Chiar ma intreb si placuta comemorativa ii apartine d-lui “proprietar”?

 3. ciprian 1 September, 2012

  mreau sa dau si eu o tura pe la cheile turzi..