Muntii Apuseni


Munții Apuseni sunt un lanț muntos din Transilvania, parte a Carpaților Occidentali. Cel mai înalt vârf este Curcubăta Mare (cunoscut și ca Vârful Bihor) cu o altitudine de 1849 de metri. Sunt delimitați la nord de Râul Barcău, la sud de râul Mureș, la vest de Dealurile și Câmpia de Vest, iar la est de Depresiunea Colinară a Transilvaniei. În Munții Apuseni se află peste 400 de peșteri.

Zona Muntii Apuseni prezinta cele mai multe fenomene carstice de pe teritoriul Romaniei:

Ghetarul de la Vartop:
Este situata in comuna Arieseni, sat Casa de piatra la o altitudine de 1250 metrii.

Pestera are o lungime de 300 de metrii ; intrarea de 15 m lungime si 5 m inaltime, duce in mod descendent spre mai multe sali , fiecare dintre ele impodobite cu elemente specifice:
- “Sala Ghetarului” de 70 m in care se afla un bloc de gheata de 1600 mc
- “Sala Domului”, in care se poate admira un dom din montmilh, festonat cu gururi, precum si interesante draperii pe tavan.
- “Sala Minunilor”, denumită astfel datorită diversitătii speleotemelor prezente: stalactite, stalagmite, coloane, draperii parietale, coralite, gururi etc
- “Sala Mare” in care se pot observa domuri stalagmitice si numeroase stalagmite, stalactite, coloane, coralite, baldachine, draperii, gururi festonate, un disc si cristale de calcit.

Fauna: Sunt prezente multe elemente trogloxene (moluste, coleoptere), dar in partile intunecate ale culoarelor abundă Pholeuon proserpinae glaciale. Localizare: in satul Casa de Piatra – Arieseni la o altitudine de 125 metri.

Vizitarea pesterii se face doar insotiti de ghizi, intre orele 10:00 – 18:00 in sezonul turistic (15 iunie – 1 septembrie). In afara sezonului turistic vizitarea se face doar in weekend, cu programare prealabila. Vizita pesterii dureaza aproximativ 30 de minute, pretul unui bilet fiind de 10 lei de persoana.

Pentru vizitarea pesterii va recomandam sursa de lunima proprie, imbracaminte ce va asigura comfortul termic la o temperatura de +4 grade celsius si aparate foto pentru a surprinde frumusetile din lumea subterana.

Ghetarul Scarisoara

- Localizare: Alba, Garda de sus, sat Ghetar
- Rezervatie speologica.
- Ghetar de tip static aflat pe fundul unui aven.
- Prima pestera declarata monument al naturii din Romania.
- Este amenajat: scari metalice, iluminat, ghid pentru grupuri mari.
- Se viziteaza partea superioara a ghetarului: Sala Mare si Bisericuta (Altarul).
- Se poate vizita pe tot parcursul anului.
- Pretul unui bilet este cuprins intre 30 si 70 ron.
- Bisericuta este cea mai frumoasa sala vizitabila a Ghetarului Scarisoara – prezinta numeroase formatiuni de gheata chiar si pe perioada verii
- Adaposteste cel mai mare depozit de gheata fosila din tara 75.000 metri cubi, continand o informatie paleoclimatica extinsa pe o perioada de 45000 de ani.

Cetatile Ponorului

- cel mai grandios fenomen carstic din Romania
- sunt constituite din 3 circuiri mari de stanca, aflate intr-o imensa depresiune imparurita, in partea ei superioara avand un diametru de peste 1 km
- pereti de stanca de peste 300 de metri inaltime
- portal imens de peste 70 de metri inaltime
- pentru o vedere de ansamblu asupra Cetatilor, sunt construite 4 balcoane pe varful peretilor de stanca
- mai multe informatii la: Zona Padis

Groapa Ruginoasa


- imensa ravena sapata pana in creasta culmiii
- diametru de aproximativ 600 de metri si o adancime de peste 100 de metri
- accesibil tot timpul anului (si iarna daca zapada nu este foarte mare)
- in aval de la Groapa Ruginoasa Valea seaca a sapat un canion care este greu de strabatut datorita saritorilor dese
- eroziunea lucreaza si in prezent, marind dimensiunile gropii (acum 80 de ani – pe hartile vechi- locul era marcat cu o ravena foarte mica)
- marcaj banda galbena (banda rosie) plecand din DN75 de langa parau
- marcaj cruce rosie care duce la Vartop (afine)

- urcare 10-15 minute de urcus brusc – ca pe scari – si apoi se continua cu un urcus mai domol pana langa groapa
- atentie la marginile gropii – nu sunt consolidate prea bine
- Muchii ascutite, adevarate lame, converg spre centrul ei la firul unui vilcel, impartind spatiul in mai multe sectoare. Vilcelul, de fapt obirsia Vaii Seci, nu poate fi parcurs in aval decat cu tehnici de coarda specifice canyoningului, din cauza saritorilor mari pe care le prezinta.

Cheile Galbenei

- chei salbatice – cu o diferenta de nivel de 100 m si 700 metri lungime in linie aeriana
- pereti de stanca de cateva sute de metri inaltime
- izbucul galbenei reprezinta resurgenta raului subteran din pestera Cetatile Ponorului. Izbucul este un ochi de apa de circa 7 metri diametru situat la baza unui perete de stanca.
- in cheile Galbenei exista numeroase repezisuri si cascade datorate terenului accidentat, cea mai impresionanta dintre acestea este Cascada evantai de aproxiamativ 7 metri inaltime
- exista 2 puncte de belvedere suspendate la circa 200 de metri deasupra firului vaii
- amenajari pentru turisti: cabluri de otel si lanturi de sprijin
- traseu de dificultate ridicata, recomandat turistilor cu experienta si conditie fizica buna. Nu se recomanda parcurgerea lui pe vreme rea si in perioada de viituri

- pesteri impodobite minunat cu stalagmite, stalactite si multe alte formatiuni carstice ( Ghetarul Vartop, Magura,Pestera Ursilor) in unele pesteri se intalnesc lacuri si cascade subterane si sali de-a dreptul impresionante.
Toate acestea sculptate cu maiestrie si rabdare de catre arhitectul “Apa” in chipuri si forme spectaculoase !

Numeroase chei salbatice (Galbenei, Ordancusii, Ariesului), cascade inspumate Varciorog, Patrahaitesti, Evantai) si varfuri (Bihorul, Piatra Graitoare, Taul Mare) ce impodobesc Muntii Apuseni cu adevarate nestemate peisagistice.

La suprafata peisajele te incanta cu muntii acoperiti de padure, apele limpezi si reci, flora si fauna specizica zonei de munte. Impreuna cu aceste splendori ale naturii, si omul a contribuit la infrumusetarea tinutului prin numeroasele obiceiuri ale oamenilor de aici; manifestarile folclorice (“Targul de fete de pe Muntele Gaina); muzee (Muzeul de istorie al mineritului –comuna Rosia Montana) si prin caracterul oamenilor de aici inspirati de Craiul Muntilor – Avram Iancu.

Pentru mai multe informatii vizitati: Arieseni-apuseni

Localizare

  • Harta
  • Trasee
  • Vreme
  • Video

1. Groapa Ruginoasa: 20 minute din DN 75.

2.Cetatile Ponorului – Zona Padis
Daca ai vazut Cetatile Ponorului treci clasa la geografie .Traseu 4×4 35 minute + 2 ore prin padure. Nu va sfatuim sa plecati fara ghid caci sunt sanse sa va rataciti pentru ca traseul este destul de dificil.

3. Cheile Galbenei
Traseu 35 minute 4×4 + 2 ore pe jos pana la intrarea in chei. Parcurgerea cheilor nu o apreciem in timp , fiecare turist ramanand stana de piatra mai mult sau mai putin. E tot ce vrei: apa , stanci , umiditate , alpinism , mers pe cablu, pesteri , cascada si izbuc.

4. Cascada Varciorog
Se ajunge pe un drum forestier in 40 minute din DN 75 sau cu 4×4 continuand traseul pana pe Varful Bihor – 1849 m. Obiectivele merita vazute dimineata devreme , iar rasaritul soarelui extraordinar.

5. Ghetarul de Vartop
Casa de Piatra – lumea pierduta a uriasilor si piticilor in secolul XX. Timp: o zi de relaxare totala . Drum de pamant si piatra numai bun pentru un 4×4 sau ATV.

6. Ghetarul Scarisoara
Traseu 2+2 ore pe jos cu superbe case motesti si peisaje din lumea basmelor sau o aventura cu 4×4 pe un drum “cool” de 25 km strabatut pe platoul Ghetari si o superba culme la 1300 m . Cu ATV-ul muntele este “la mana ta”.

7. Poarta lui Ionele
Ai nevoie de o lanterna si aprobarea prietenei sau sotiei. Portalul de la intrare este impunator si poate fi vizitat in familie.

8. Zona Turistica Padis
Aflata in Muntii Bihor, in Zona Padis se poate ajunge pe drumurile forestiere sau pe potecile marcate cu ATV-urile, masinile de teren sau mergand pe jos.

ViewWeather.com – World weather forecast | Apuseni Mountains

Sala Bisericuta din ghetarul Scarisoara.
Cheile Galbenei
Cascada Varciorog