Cheile Rametului

Rezervatia Naturala se afla in partea central-estica a Muntilor Trascau, la altitudinea de 1189 metri. Sep poate accesa de pe DC78 care a fost modernizat din Teius pana la Manastirea Ramet si exista si o portiune nemodernizata de aproximativ 4 km pana la intrarea in chei, sau a doua varianta fiind pe DJ 107 I din Aiud pana in localitatea Ramet (acesta e modernizat pana dupa Cabana Sloboda), de unde drumul comunal paralel cu valea Bradestilor se coboara in satul Cheia. Pe drumul spre (Rimetului) putem gasi cazare la Cabana Ramet, care se afla la 400 m de Manastirea Ramet.

Intrarea in chei este foarte dificila deoarece pe distanta de aproape 1 kilometru acestea pot fi strabatute numai in anotimp secetos prin apa paraului.Pe prima portiune exista o amenajare cu bride si cable de otel,cabluri suspendate si pe firul apei, in unele portiuni apa ajungand pana la 2 m adancime, care permit vizitarea cheilor pe timp de vara pana la celebrul portal al cheilor si pana la portiunea numita “la cuptor”.

Deci este recomandat sa se mearga doar vara si cu mare atentie.

Un alt traseu ar mai fi cel numit “Brana Caprei”, care porneste din chei, dinainte de portal, urcand pe niste cabluri.Acest traseu strabate cheile pe o carare suspendata cu 100 m deasupra apei, oferind peisaje superbe asupra cheilor.Traseul nu este amenajat pentru turisti, presupunand pasaje de catarare pentru depasirea unor obstacole, asa ca este recomandata parcurgerea lui doar pe vreme buna si doar de catre cunoscatori ai zonei sau de catre turisti antrenati.

Aceasta rezervatie are suprafata de 150 de hectare.

Localizare
Accesul în această zonă deosebit de sălbatică este din Teiuş. La 18 km se află Mănăstirea Râmeţ, şi de acolo se mai continuă drumul pe o lungime de 6 km dealungul văii, în Defileu. La cca.45 de minute de la Cabana Râmeţ ajungem la capătul de aval al Cheii Râmeţului. Marcajul crucea albastră este vizibilă pe peretele de calcar, dar oricum nu se poate rătăci. Trecem pe lângă grote, blocuri mari de stâncă, şi ajungem la un loc mai domol, numit Portal, o arcadă, probabil un ultim vestigiu dintr-o peşteră prăbuşită.
Daca sunteti cu cortul, puteti campa la intrarea in Cheile Rametului, unde exista un loc de campare (neamenajat) sau pe marginea raului, unde gasiti loc de cort.

  • Harta
  • Trasee
  • Vreme
  • Video

Trasee
1. Cabana Rimet – Cheile Rametului – Cheia – Bradesti – Pestera Huda lui Papara – Valea Morilor – Salciua.
Marcaj: cruce albastra Durata: 6-8 ore. Traseu dificil care necesita traversarea cheilor pe firul apei si pe Brina Caprei; se recomanda turistilor antrenati si numai pe timp frumos.

2. Cabana Rimet – Cheile Rimetului – Cheia – Modolesti – Cabana Intregalde.
Marcaj: triunghi albastru. Durata: 6 ore. Traseu dificil, necesita traversarea cheilor pe firul apei; se recomanda turistilor antrenati si numai pe timp frumos.

3. Cabana Rimet – satul Valea Uzei – satul Olteni- satul Rimetea
Marcaj: banda rosie Durata: 8 ore. Traseul principal de creasta al Muntilor Trascau, continua prin Moldovenesti si Cheile Turzii pana la Cluj-Napoca.

4. Cabana Rimet – sat Raicani – Piatra Craivii – Platoul Ciumerna
Marcaj: banda rosie Durata: 12-13 ore; continuarea magistralei turistice europene E7 spre Platoul Ciumerna.

5. Cabana Rimet – Sat Rimet – Cabana Sloboda.
Marcaj: punct rosu Durata: 4 ore.

6. Cabana Rimet – sat Tecsesti – Cheile Intregalde – Cabana Intregalde.
Marcaj: cruce galbena Durata: 6 ore.


ViewWeather.com – World weather forecast | Rimeti-Valea Manastirei