Cheile Intregalde

Cheile Întregalde este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală, tip mixt), situată în județul Alba, pe teritoriul administrativ al Întregalde, satul Modolești. Rezervația naturală cu o suprafață de 25 ha, se găsește pe partea central-estică a Munților Trascău (1139 m.) și prezintă un relief deosebit de pitoresc, cu numeroase abrupturi, creste ascuțite și turnuri, care conservă totodată numeroase specii rare de plante (floarea de colț etc).

Cheile Întregalde este o rezervaţie naturală geologică cu o suprafaţă de 25 ha. Cheile fac parte din sistemul de chei care traversează masivul calcaros al culmii Ciumerna – Bedeleu în vestul Munţilor Trascăului. Acestea prezintă un relief complex, deosebit de pitoresc, fiind formate dintr-o serie de pereţi, turnuri, portaluri, întrupte de conuri de grohotiş şi brâne înierbate. Au o lungime de circa 1,5 km, fiind dezvoltate pe direcţia nord-vest – sud-est. Sunt declarate rezervaţie naturală din punct de vedere geologic, peisagistic şi prin faptul că pe versanţi se păstrează o serie de plante rare, în special floarea de colţ care creşte aici la cea mai mică altitudine din Europa – 600 m.

Turnurile, portalurile, conurile de grohotis, seriile de pereti si barnele inierbate formeaza un relief complex de o rara frumusete si unde se conserva si multe specii rare de plante printre care se afla si floarea de colt, floare care aici creste la cea mai joasa altitudine din Europa, aproximativ 600 m. Accesibilitates si relieful deosebit de frumos fac din aceasta rezervatie naturala un important obiectiv al Trascaului. Cheile Intregalde se intinde pe o lungime de 1,5 kilometri.

Valea Galzii o gasim dupa ce iesim la Teius de pe drumul national Cluj Napoca – Alba Iulia, catre directia Galda si pe care o strabatem pe o lungime de 20 de kilometri minunati prin Galda de Jos(aici pe vremea comunismului se afla o colonie de munca pentru detinuti politici unde fost detinut Valeriu Gafencu, numit de Nicolae Steinhardt “Sfantul Inchisorilor”), Mesentea, Galda de Sus. La Cheile Galzii drumul se ingusteaza foarte tare si ajunge sa fie doar de o singura banda. Dupa iesirea din Chei, ajungem la Poiana Galdei, apoi la Roica.

Drumul serpuieste printre stanci si inainte de a ajunge la Intregalde, trece printr-un loc ingust chiar prin mijlocul Cheilor Intregalde care sunt declarate rezervatie naturala. Pentru a ocroti speciile de plante si animale protejate recomandarea noastra este de a vizita zona doar pe traseele marcate si inainte de a face acest lucru sa va interesati la localnici mai exact de drumuri pentru ca semnalizarea este destul de slaba.

Localizare
Rezervația este străbătută de drumul județean (107) ce unește Valea Mureșului (Aiud) de cea a Arieșului (Buru) și se află la o distanță de cca 15 km de Aiud, 15 km de Buru, 35 km de Turda și 65 km de Cluj-Napoca.

  • Harta
  • Vreme
  • Video


ViewWeather.com – World weather forecast | Intregalde